Skrivet av: Gröna draken | 2014/07/04

Falskheten upprepas utan slut

10455159_10204031005161574_4474506298090304001_n
Hyckleriet i media vid rapportering om händelser i Israel och andra krishärdar är monumental.

Händelser i Israel/Palestina värderas efter helt olika måttstockar beroende på vem som är förövare och vem som är offer. Det märks väldigt tydligt i samband med hur media i Sverige beskrivit kidnappningen av tre Israeliska ungdomar.
Här tas huvudledaren i DN den 2/7 2014 som utgångspunkt, inte för att den är värre än andra utan för att den är representativ. Det intryck ledaren försöker ge är att DN är neutral och det talas om ”extremister på båda sidor” och att oviljan att ge upp sina positioner i fredsförhandlingarna är stor på båda sidorna.

Det som är typiskt är att offren på den israeliska sidan har namn och är individer som kan lida, såsom i fallet med de 3 kidnappade ungdomarna. Under tiden som letandet pågick dödades 9 palestinier av Israels soldater. Det nämns knappt i svensk press. Det finns ett flertal bilder på arrestering av barn och vandaliserade palestinska hem. Soldaterna har förstört i stor utsträckning i samband med letandet. Hus som ägs av personer som misstänks för att stå bakom morden på de israeliska ungdomarna har sprängts i luften

I sin iver att visa att Hamas troligtvis står bakom kidnappningen tas exemplet med soldaten som kidnappades för fem år sedan. Han ingick i en patruller vid gränsen till Gaza. En kidnappad för fem år sedan. I DN:s ledare framgår det inte att Israel kidnappar palestinier i stort sett dagligen. Ungefär 5000 sitter i israeliska fängelser, många utan anklagelse eller rättegång (ens enligt israelisk ”rättvisa”). I palestinska fängelser finns det ingen israel.

I ledaren sägs, som brukligt, att Israel svarade på en raketattack från Gaza. Israels våldsanvändning är säkert hundra gånger mer omfattande än den palestinska. Det primära våldet kommer från ockupation, markstöld och dagliga trakasserier. Det är palestinierna som reagerar på Israels våld. DN pekar ut Hamas som en terrororganisation, men inte Israel trots att Israel har dödat många, många fler och brutit mot internationell lag fler gånger än de flesta länder på jorden. De riktade mord som beslutas politiskt/administrativt är uppenbara fall av terrorbrott.

Mycket av ledaren går ut på att argumentera om vad som påverkar fredsprocessen. Fredsprocessen är en charad som Israel använder för att få tid att bygga ut bosättningar på Västbanken. Israels krav på palestinierna ökar över tiden när en förhandling borde innebära kompromisser. Varför ska vi kräva att rånoffret ska förhandla med rånaren? Det internationella samfundet borde agera och sätta stopp för Israels ockupation och apartheidsystem. Det har hittills hindrats av att världens enda supermakt, USA, är lierat med Israel.

DN gör svart till vitt och vitt till svart. Hur kan någon tänkande person ta DN:s skriverier på allvar?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: