Skrivet av: Gröna draken | 2014/05/08

Förhållanden inom Utrikesdepartementet och Carl Bildts roll

UD

UD (alfakanal.se)

Under lång tid har Sveriges utrikespolitik deklamerats från utrikesministerns Twitterkonto. Öppenhet är bra, men det vore bättre om svensk utrikespolitik är genomtänkt även i hur den formuleras.

Under senare tid har utrikesministern gjort snabba och sakligt felaktiga uttalanden om utvecklingen i Ukraina. Han har bl.a. förnekat att det finns nazister/fascister i Ukrainas regering och försökt påskina att massakern i Odessa startades av pro-ryska separatister när även de tidiga rapporterna visade att det var högerextrema grupper som attackerade. Carl Bildt har tillhört hökarna bland EU:s utrikesministrar och därmed hetsat upp tonläget i stället för att bidra till dialog. Man måste fråga sig om han saknar omdöme eller kunskapsunderlag.

Det som skett föranleder några frågor om hur det fungerar inom Utrikesdepartementet. Tar tjänstemännen inom Utrikesdepartementet fram underlag för ministrarna? Är dessa underlag väl grundade i verkliga förhållanden? Är det så att utrikesministern ignorerar sådana underlag? Med tanke på Carl Bildts ytterst olämpliga uttalanden måste det finnas brister i något av dessa led.

Vilken riksdagsgrupp kommer att vara först med att kräva en utredning av dessa frågor i Riksdagen? Tiden är mogen för en misstroendeförklaring riktad mot Carl Bildt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: