Skrivet av: Gröna draken | 2014/04/19

Olönsam kontroll

 

I dagens DN-debatt finns en intressant och bra artikel, ”Välfärden undermineras av vårt fokus på utvärderingar”, av Sten Widmalm, Frida Widmalm, Thomas Persson. Författarna hävdar att lärare och läkare kan använda högst hälften av sin tid till kontakt med patienter och elever. Det som man tror är deras uppgift. Mycket av den övriga tiden går åt till olika utvärderingar. De är även med rätta kritiska mot ”new public mangement” styrmetoden som inspirerats av näringslivet och som numera används flitigt i offentlig sektor.

”Framtidens handlingsförslag måste syfta till att utveckla och förstärka våra professioner snarare än att underminera dem. De flesta som upplever att deras yrkeskunnande respekteras vill handla rätt. Och just här kan utrymmet uppstå för enskilt ansvar utan omfattande granskningssystem. Självfallet kommer det alltid att behövas någon form av kontrollmekanismer. Men en grundläggande tillit mellan arbetsgivare och anställda är helt nödvändig för att de anställda i hög utsträckning ska göra rätt saker, även när ingen granskar och ser på. Det är grunden för att bygga en offentligt finansierad välfärd som är mänsklig och effektiv samtidigt.”

Det är inte tilliten mellan arbetsgivare och anställd som är problemets kärna. Det som artikeln missar är att det är just privatiseringarna inom välfärden som påskyndat den snabba ökningen av kontroller och utvärderingar. Om vinsten är den primära drivkraften är sökandet efter alla former av kostnadsbesparingar fundamental, med eller utan fusk. Någon form av kontroll behövs i alla system men när vinstintressen styr är fusket inbyggt i systemet. Tilliten mellan samhället som finansierar och utförande företag saknas och då ökar behovet av kontroll.

Skrivet i sängläge klockan 07.30. Man behöver inte vara sjuk för att ligga ner när man är vaken. Det räcker med att vara lat.

Annonser

Responses

  1. Lat är du väl knappast då du läst artikeln, dragit slutsatser och dessutom kommenterat!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: