Skrivet av: Gröna draken | 2014/03/25

”Vi vaknar kanske i en värld utan Väst”

Per Gudmundson

Per Gudmundson

 

Sådan är rubriken på ett inlägg av superdemagogen Per Gudmundson på SvD:s ledarsida den 25/3 2014.

Artikeln inleds med: Hur kunde Putins Ryssland få annektera Krim?” Sedan listar han några faktorer som kan förklara händelseutvecklingen. ”Inbördeskriget i Syrien har visat att omvärlden inte ingriper ens vid blodbad.” Gudmundson har missat att omvärlden har ingripit i Syrien. Saudiarabien, Qatar, USA, England och Frankrike har finansierat extrema islamister om tagit sig in i landet och mördat. Det har förvisso bidragit till blodbadet.

Den andra faktorn han nämner är: ”Ett krigstrött USA under Obama har försökt leda världen genom ”diplomati” snarare än med musklerna.” Vi får väl vara glada om USA just nu är så försvagade och visa av tidigare misslyckade insatser att de inte ger sig in i vilka äventyr som helst. Det folkrättsvidriga kriget i Irak ledde till ungefär en miljon döda, inbördes strider, ett förstört utbildningssystem och en raserad hälsovård.

Den tredje faktorn är att: ”Europas länder har inte mött de militära krav som följer av ett mer tillbakadraget USA.” Kan man uttrycka önskan om att dominera med vapenmakt på ett tydligare sätt?

”Utvecklingen i Ryssland har varit uppenbar åtminstone sedan 2008, då rysk trupp gick in i Georgien.” Konflikten i Georgien utlöstes av bombningar av huvudorten i Sydossetien som Mikheil Saakashvili beordrat. Ryssland hade fredsbevarande trupp där.

Låt mig återknyta till rubriken om att Väst kanske är på väg att försvinna. Det Gudmundson eventuellt avser är att Västs totala dominans upphör och det är nog just det som sker. Risken att Väst upphör att existera är däremot något (!) överdriven. Natos andel av de globala utgifterna för militära ändamål är 56 procent och Rysslands 5,2 procent. De västliga ekonomierna, USA och EU, står för 46 procent av global BNP. Kina står för knappt 12 procent och Rysslands del är 2,8 procent. Resten av världen tillväxer snabbare, men Väst är inte på väg att försvinna.

Per Gudmundson är så ensidig att han inte kan skilja på ett svartvitt foto och dess negativ.

(Min kursivering i syfte att underlätta läsningen.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: