Skrivet av: Gröna draken | 2014/03/19

Ukraina – ett hotfullt läge

Oleh Tyahnybok, Svoboda

Oleh Tyahnybok, Svoboda

 

Först vill jag peka på en lysande analys som publicerats av Dagens ETC (19/3) och skrivits av Linus Waltersson. Den visar ingående hur makten är fördelad i Ukraina idag mellan olika partier på högerkanten.  Frågor om ekonomi hanteras av det parti som Julia Tymosjenkos tidigare företrädde. Rättsväsende och våldsapparat kontrolleras av Svoboda och formellt obundna som ingår i eller står Högra sektorn nära, dvs. också fascister. Det var dessa grupper som med grovt våld tvingade bort den sittande presidenten. USA har finansierat en del av upproret och har i detalj diskuterat vilka personer som bör ingå i regeringen efter kuppen.

Det är helt absurt att det är så lite protester i Väst mot att fascister har tagit över rättsväsende och våldsapparat. Nu får fascister kontroll över en samhällsorganisation med monopol på våldsanvändning som borde ägna en del av sin tid åt att hålla ögonen på denna särskilda typ av kriminella. Den här utvecklingen är inte helt oväntad, men är därmed inte mindre allvarlig. Det polisvåld som tyvärr är ett problem i många länder kommer inte att minska utan sannolikt öka kraftigt som en följd av att våldsapparat och rättsväsende har sådan ledning som i dagens Ukraina.

Nu pågår en process för att inkludera de fascistiska stormtrupperna i Ukrainas officiella våldsapparat. De ska ingå i Nationalgardet. Det finns en video som visar hur sådana styrkor anländer till Odessa där sympatierna för den nya regeringen är begränsade. Den är inspelad utanför nationella säkerhetstjänstens lokaler i Odessa och man kan höra hur människor skriker ”fascister” och ”förrädare”. (https://www.youtube.com/watch?v=Yvmi8NXBVf8&list=UUAqDGrd8coj41NZwNVYa43w)

Ukraina har länge varit politiskt splittrat. I de östra och södra delarna tenderar sympatierna vara riktade mot Ryssland och i de västliga mot Västeuropa. Kuppen som genomförts med våld i de västra delarna har inte den backning i de östra och södra delarna som krävs för en stabil utveckling. Det finns en mycket stor risk för fortsatt våld. Med tanke på vilka som är ansvariga för våldsapparaten kan man tyvärr förvänta sig en mycket obehaglig utveckling.

I dagens Svenska Dagbladet (18/3) finns det en helsidesartikel om några exempel på övergrepp som begåtts av s.k. självförsvarsgrupper på Krim. Jag ifrågasätter inte att det är korrekta uppgifter, men kommer SvD att publicera en liknande artikel om övergreppen i Östra Ukraina när dessa har begåtts av ”fel” sida? Låt mig nämna Anton Davidtjenko från Odessa som kidnappats eftersom har var en ledande oppositionell kraft. Därutöver har det förekommit flera fall av misshandel.

Jag var i Ukraina vid två tillfällen i mitten av 1990-talet och fick då se att det fanns NGO:s som fick pengar från USA och som hade amerikanska medborgare på plats i Kiev. De hade omfattande kontakter med oppositionella. Mer såg jag inte och jag kunde inte ana att det skulle utvecklats som det har. Fem miljarder USD för att underminera och blanda sig i ett Ukrainas utveckling har utan tvekan bidragit till det som skett.

Rysslands användande av trupp för att ta kontrollen över Krim är ett brott mot internationell lag. Det är dock några tiopotenser mindre allvarligt än de brott som begåtts av t.ex. USA de senaste 15 åren. Det faktum att en majoritet av dem som bor på Krim redan tidigare uttryckt ett intresse av närmare relation till Ryssland och att valen var genomförda på ett acceptabelt sätt gör att det är rimligt att godkänna dem. Om man inte godkänner dessa val kan man rimligtvis inte godkänna de val som hölls i t.ex. Kosovo.  Jag deltog själv på flera Måndagsmöten som krävde att de tre baltiska delrepublikerna skulle få rätt att lämna Sovjetunionen i början av 1990-talet eftersom det verkade uppenbart att folk boende i dessa länder ville gå sin egen väg. Jag ångrar inte det, men beklagar att Estland och Lettland inte tillåtit alla i landet boende personer att erhålla medborgarskap och rösträtt. Tillåt mig nämna att den första politiska demonstration jag deltog i riktades mot Sovjetunionens inmarsch i Prag 1968.

Carl Bildt har länge förnekat eller undvikit frågan om Svoboda är fascistiskt. Det tar ungefär en minut av sökande på nätet så har man det underlag som behövs för att klara ut att partiet är av den fascistiska typen. En sammanfattning kan läsas här, http://www.aftonbladet.se/kultur/article18491483.ab, eller på Wikipedia. Sverigedemokraterna är väl att beskriva som en lågstadieklass jämfört med de högerextrema krafterna i Ukraina. De är snarare jämförbara med Svenskarnas parti med tung beväpning. Jag har inget som helst förtroende för Sveriges nuvarande utrikesminister.

Annonser

Responses

  1. Utmärkt inlägg….!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: