Skrivet av: Gröna draken | 2011/10/15

Ett gigantiskt misslyckande

Jag återupptar nu skrivandet på min blogg som har legat nere sedan i april. Detta korta tal hölls vid ett möte med Occupy Uppsala

Lars Drake, Stora Torget i Uppsala 2011 10 15

Under de senaste trettio åren har marknadens lov sjungits i hela västvärlden som om det inte finns någon annan bas för ett fungerande ekonomiskt system. Man kan ju faktiskt kombinera marknad, planering, miljöreglering, samhälleligt ägande av vissa naturresurser som vattenkraft, omfördelning, m.m. på ett annat sätt än idag.

Ju friare marknaden är desto bättre skulle det bli enligt vissa. Nyliberalerna har nästan blivit yra av sina upplevda framgångar. Men hur väl fungerar egentligen detta system.

Det är ingen tvekan om att den sammanlagda kakan har vuxit de senaste decennierna. Kunskapen har också vuxit, det har tagits fram nya produkter och många har fått ett bekvämare liv. Men det finns två fundamentala problem som detta system inte har kunnat hantera. För det första har miljön förstörts och flera naturresurser är på väg att tömmas ut. För det andra har delar av mänskligheten inte fått del av den växande kakan.

Även i Sverige har vi ökande klyftor och en del av befolkningen upplever en nyfattigdom. Ungdomsarbetslösheten är mycket hög. Många människor har goda skäl att inte känna sig delaktiga i samhället.

Ännu värre är det i global skala. Västmakterna och marknadsekonomin har dominerat i större delen av världen sedan andra världskriget. Det är tillräckligt med tid för att kräva resultat. På dessa 66 år hade det varit möjligt att utrota massfattigdomen. Rent tekniskt har mänskligheten en kapacitet att göra just det. De är viljan hos de som har mest makt som brister. Fortfarande är ungefär en miljard mycket fattiga och ytterligare en miljard fattiga. Bland dessa människor är barnadödligheten mycket hög och lättbotade sjukdomar vanliga. Detta är fullständigt oacceptabelt.

I stället för att satsa på att lösa dessa enorma orättvisor satsas det tusentals miljarder på vapen och krig. I stället för en rimlig fördelning satsas det på överkonsumtion bland de rika som medför svält hos de fattigaste.   

Andelen av den totala kakan som tillfaller de redan rika ökar i många länder och globalt.

I och med att marknad är en så tung del av dagens ekonomiska system finns det vissa saker som måste ordnas för att det ska vara något så när rimligt. Skattesystemet måste bidra till en omfördelning. Idag ser vi istället en minskande grad av omfördelning i många länder och mellan nord och syd. Det beror på maktförhållanden i enskilda länder och på att marknaderna är globala samtidigt som den politiska makten i stort sett bara fungerar på nationell nivå.

Det finns idag en grupp i samhället som nästan har frikopplats från den reala ekonomin nämligen en del av kapitalägarna. De bidrar inte till vare sig innovationer, planering eller ledning inom det ekonomiska systemet. Det enda de gör är att ställa sin ekonomiska makt, i form av pengar de äger, till förfogande för industrialister eller spel på de finansiella marknaderna. De kan leva gott och samtidigt bli allt rikare utan att göra i stort sett någonting. Man kan jämföra med de stora markägarna under feodalismen.

För övrigt anser jag att en Tobinskatt borde införas.

Annonser

Responses

 1. Det var svårt att höra talet på stan så det var bra att du skrev det här också!

  Jag hade tänkt göra ett plakat där det stod ”Är du nationalekonom? Håll Käften!” Men det var väl tur att jag inte skrev det då det kanske hade blivit lite provocerande.

  Men jag tycker att nationalekonomin eller snarare den nyliberalska hegemonin har blivit lite av en religion. Pratar man om alternativ så är man ”ovetenskaplig”. Har många bekanta som läst ekonomi i Uppsala och alla säger att det är ren skit alltihop.

  Hur tycker du att en folkrörelse ska försöka agera för att förändra systemet?
  I Spanien och Grekland bl.a så är rörelsen enorm, med jättebra initiativ på självorganisering lokalt. Men regeringarna skiter ju fullständigt i det.
  Är det strejk och arbetsockupation som gäller? Verktyg som funkat förr, men problemet idag i Sverige är ju att medelklassen, även om den krymper, har det förbannat bra. De har ingen anledning att göra uppror eller förändra nåt.

  Att ifrågasätta äganderätt medans man har en massa apatiska människor som inte bryr sig, samtidigt som man har en massa repressiva instutitioner mot sig, och ska försöka organisera ett alternativ till det nuvarande systemet, är inte så lätt.

  Snygg Cato på slutet för övrigt.

  • Tack Ruben,

   Nationalekonomer är duktiga på att förstå hur marknadsmekanismer fungerar. De flesta nationalekonomer ´verkar sakna kunskaper och intresse i mänsklighetens långsiktiga utmaningar. Miljöekonomer och ekologiska ekonomer är väl de grupper som har lite vidare vyer i det sammanhanget.. Det nyliberala är mer ideologi än vetenskap.

   Lars

 2. Bra talat, Lars! Jämförelsen med de stora jordägarna under feodalismen, i Frankrike typ, är mycket välfunnen.
  MZ


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: