Skrivet av: Gröna draken | 2011/04/03

Nato eller demokrati

Detta är ett tal jag höll på Mynttorget där huvudparollen var Nato ut ut Sverige. Det har också publicerats på http://www.nyhetsbanken.se/

Natos generalsekreterare är i Sverige. Man skulle kunna tro att det är Natos viktigaste beslutsfattare, men han är snarare en koordinator och gallionsfigur. Propaganda-minister är kanske en mer talande titel. De som har makten i Nato är USA:s president och hans uppdragsgivare. Innehavaren av den högsta militära positionen i Afghanistan, där de mest omfattande insatserna genomförs, är en amerikansk general.

USA står för runt två tredjedelar av Natos militärutgifter. Nato kan inte göra något väsentligt som inte godkänts av USA. När vi tittar på Nato ser vi USA. Natos roll är att avlasta USA:s enorma kostnader för fortsatt världsherravälde.

Natoländernas militärutgifter utgör ungefär 60 % av världens totala militärutgifter. Utanför Nato är det Kina som lägger ut mest nämligen runt 7 %. Det är inte så mycket mer än en tiondel av Natos utgifter. Ingen kan i realiteten hota Natos militära dominans. Ändå talar våra USA-vänner om hoten från Iran, Ryssland och Kina.I kommande konflikter om naturresurser kan man ana vilka som kommer att ta största kakbiten. Sådana konflikter är sannolika eftersom vi kan se tilltagande resursbrist, men det är inte självklart att de kommer att leda till militära uppgörelser 

Nato håller på att mer och mer agera världspolis. USA:s strävan efter världsherravälde biträds i ökande utsträckning av övriga Natoländer. Det börjar nämligen bli för dyrt för USA. En av de uppgifter som Nato har tagit på sig i sin nya strategi är att säkra transporter av vitala råvaror – var som helst i världen, inklusive med militära medel.

Nato framställer sig som företrädare för demokrati i världen, men de länder som är medlemmar har bara 13 % av världens befolkning. Kina har fler människor. Indien har fler människor. Övriga Asien har fler människor. Afrika har fler människor. Latinamerika har nästan lika många.

Nato med sina 13 % saknar demokratisk legitimitet på global nivå, endast FN har en sådan legitimitet. USA m.fl. länder har sett till att FN inte har egna militära resurser för att kunna gripa in i lokala konflikter och upprätthålla fred. Det ska tydligen inte få finnas något alternativ till USA och Nato. De vill inte att ett organ de inte har kontroll över ska ha någon avgörande makt – anta resolutioner kan FN få göra men inte utöva reell makt. Orsaken är att USA och de andra rika länderna inte har majoritet i världen och därmed inte heller i FN.

USA och övriga Natoländer, som internt är tämligen demokratiska, är inte för demokrati i världen eftersom de skulle förlora på det, åtminstone kortsiktigt. Det var likadant med överklassens aversion mot allmän rösträtt i Sverige för hundra år sedan. De hade aldrig gått med på att införa demokrati om det inte funnits ett starkt tryck från folket.

En av de viktigaste intressemotsättningarna i dagens värld går mellan de rika i norr och de mindre rika och fattiga i syd. De i syd har majoritet, men de i norr är starkare militärt. Jag tar ställning för sydsidan.

 Avslutningsvis vill jag säga att dagens mest provokativa och avslöjande paroll är ”Flygförbud över Gaza”. Det är höjden av hyckleri att vara för flygförbud över Libyen men att vara mot liknande insatser i Israel och en del andra länder.

Lars Drake

Annonser

Responses

  1. helt skevt, hoppas det slutar upp med det, usa’s president är ju ändå så mkt vettigare nu än på länge..tycker han borde se sånt här med!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: