Skrivet av: Gröna draken | 2011/03/18

No-fly zone

FN:s Säkerhetsråd har fattat beslut om att tillåta militära insatser för att hindra Gaddafi att mörda sitt eget folk. Jag har under en tid haft uppfattningen att ett flygförbud (men inte invasion) skulle vara acceptabelt om en majoritet av arabstaterna står bakom och att beslut fattas om det i FN. Detta är nu uppfyllt därför är jag för. Genomförandet kan bli lyckosamt men det finns också flera möjliga fallgropar.

Just nu lyssnade jag till ett uttalande av Libyens utrikesminister Moussa Koussa som innebär att regeringen viker sig för FN och deklarerar eld upphör. Det är bra, men vem litar på Gaddafi.

Det kan vara intressant att notera USA:s tystnad när det gäller Saudiarabiens inblandning i upproret i Bahrain där USA har en stor flottbas. Människor har dödats och en stor mängd sårats. Det är sannolikt en del av USA-klienten Saudiarabiens konflikt med Iran.

Just när jag skriver detta kom det information (naturligtvis via Al Jazeera) att minst 30 fredliga demonstranter dödats och ca 200 skadats i Jemen. Där sitter också en regim som stöds av USA och då  kommer kritiken ed stor sannolikhet att mildras i västliga media.

Slutligen vill jag säga att det hade varit bra om FN:s Säkerhetsråd hade kunnat ena sig om och upprätthålla ett flygförbud när Israel attackerade Libanon 2007 och Gaza 2009-10 och när USA attackerade Afghanistan 2001, Irak 2003, Pakistan idag osv. Men att tro att världen är rättvis är väl lite för naivt.

Lars Drake

Annonser

Responses

  1. Det har kommit att det kostar mist 350 miljoner dollar varje vecka.
    dessutom de kommer och sälja vapen till Libyen för att ersätta vapen som förstörd .
    Notan kan komma under 6 månader upp till 30 miljard dollar.
    Vem betalar det??????????

    • Amil, jag förstår inte vem som är vem i ditt inlägg. Vilken syn har du på FN:s beslut? Lars


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: