Skrivet av: Gröna draken | 2011/02/20

USA:s missbruk av vetorätten

Nu har USA återigen utnyttjat sin vetorätt i FN:s Säkerhetsråd för att skydda Israel från kritik. En resolution som fastslår att de illegala bosättningarna är just illegala fick stöd av 14 länder. USA:s motivering är att FN inte borde lägga sig i det som parterna förhandlar om. Det är just detta som är grundbulten.

Den politik som USA drivit under många presidentperioder innebär att rånaren ska förhandla med rånoffret. Internationell lag och ett flertal resolutioner i FN som ställer tydliga krav på Israel, som borde vara den självklara basen för en lösning, ställs åt sidan. USA och Israels agerande har inte lett till en lösning och Israel har hela tiden fortsatt med sin illegala verksamhet. De har i stort sett helt förstört möjligheten till en tvåstatslösning. Vissa varianter av en enstatslösning kan bli fasansfulla för den svagare parten andra kan vara mycket bra för de flesta.

Hela detta ”förhandlings”spel är en charad. Israels bästa vän som gör allt som står i dess makt att gynna Israel agerar ”medlare”. Hamas som är en viktig part i och med att de vann det senaste valet är inte ens inbjudna till förhandlingarna. Det är dömt att misslyckas eftersom Israel inte har någon avsikt att kompromissa, de vill ha allt. Förhandlingarna används bara som ett sätt att vinna tid och flytta fram positionerna.

Orsaken till att USA beter sig som de gör stavas AIPAC, den israeliska lobbyn i USA. Det är nämligen inte i USA:s långsiktiga intresse att Israel fortsätter att skapa fiender till USA. De politiker som har mest pengar i sin kampanjkassa tenderar att vinna valen i USA. Pengarna används främst för att köpa reklamtid i TV. De som gör sig ovänner med AIPAC kan förlora möjliga bidrag. Detta styr väldigt mycket av USA:s Mellanösternpolitik.

Lars Drake

Annonser

Responses

  1. Bra skrivet! Får lust att ta reda på mer om konflikten!

    • Tack Ingrid! Du kan få låna Per Garthons utmärkta bok ”Palestinas befrielsekamp” av mig. Du kan också gå in på http://english.aljazeera.net . Jag har även ett stort antal artiklar i mina hyllor. /L


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: