Skrivet av: Gröna draken | 2011/02/17

ISRAEL BLUFFAR OM FN:s KRITIK

 

(Denna artikel har publicerats i Folket i Bild/Kulturfront nr 2 2011)

Det har förekommit en rad angrepp på FN:s Råd för mänskliga rättigheter, HRC, i svenska tidningar. De kritiska betonar att det finns diktaturer i HRC, vilket inte är så konstigt eftersom det finns diktaturer i FN.

Kritikerna försöker få det till att dessa diktaturer dominerar rådet. Israels Sverigeambassadör, Benny Dagan, svarade i en intervju som ingick i Uppdrag granskning den 8 december att rådet hade tagit ställning i förväg om Israels attack på Frihetsflottan, att rådet hade väldigt dåligt rykte och att Israel därför inte behövde samarbeta med dess undersökningsgrupp.

Lisa Abramowicz, en av Israels ledande megafoner i Sverige, skrev därefter på SVT-Debatt att ”Rådet består av diktaturer som Iran, Libyen, Saudiarabien, Kuba och Nordkorea.” Det är naturligtvis fel eftersom rådet består av representanter för 47 länder. Bland dem ingår USA, Frankrike, Spanien, Norge, Chile, Indien, Japan, Brasilien, Argentina och flera andra som knappast kan betraktas som diktaturer. Varken Nordkorea eller Iran är medlemmar i HRC. Fel igen således 

Abramowicz hävdar också att HRC inte behandlar mänskliga rättigheter i Sudan och Nordkorea. Inte heller detta är korrekt. Sudan har behandlats minst 11 gånger och Nordkorea minst 7 gånger. Hon hävdar dessutom att 80 procent av rådets resolutioner kritiserar Israel. Fel igen, enligt min sammanställning tar de flesta resolutioner, 215 av totalt 278, upp allmänna frågor relaterade till mänskliga rättigheter 

Bland de 63 resolutioner som avser enskilda länder behandlar 29 Israel/Palestina/Golan, 8 Sudan, 6 Myanmar, 2 Nordkorea osv. Därutöver har dessa och några fler länder utsatts för kritik i andra former. Resolutionerna som behandlar Israel/Palestina/Golan utgör drygt 10 procent av det totala antalet resolutioner och 46 procent av dem som berör enskilda länder, dvs långt från påstådda 80 procent.

Israel har sedan rådet bildades 2006 riktat storskaliga militära angrepp mot Libanon och Gaza, bombat ockuperade områden samt fortsatt med illegala bosättningar. Det är därför rätt att Israel kritiseras.

Man kan tycka att även andra länder som begår grova brott borde ha kritiserats i större utsträckning. Men man kan inte undkomma en dom för mord med hänvisning till att några andra som mördat är fria. Det är däremot rimligt att kräva att även de döms för mord.

För övrigt tas de flesta beslut i HRC utan omröstning. Det innebär att varken USA eller något EU-land sett anledning att protestera. Vid oenighet tenderar de flesta länder från syd och Ryssland att rösta på samma sätt och de rika i norr att endera lägga ner sina röster eller rösta mot det syd anser vara rätt. Skiljelinjerna går inte efter demokrati-diktaturskalan.

Det kan vara intressant att titta lite närmare på röstetalen för resolutioner som kritiserat Israel. Av 29 sådana resolutioner antogs 5 utan omröstning och 15 med endast en röst emot, (USA eller Kanada), dvs. sammanlagt 20 av 29. Endast 2 hade fler än 10 negativa röster. Det är därför orimligt att hävda att det är diktaturer som har avgjort att Israel kritiserats.

Rådets kritik av Israel överensstämmer med FN-stadgan, annan internationell lag, internationell juridisk expertis, resolutioner i FN:s Generalförsamling och världsopinionen. Israel blir allt mer isolerat och det beror på Israels egna brott mot folkrätten. 

LARS DRAKE

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: