Skrivet av: Gröna draken | 2011/02/13

Fenomenet Al Jazeera

(Denna text publicerades som en krönika under annan rubrik i Fria Tidningen 12/2 2011)

Al Jazeera har på 8 år gått från en relativt okänd tv-kanal till världsetta. I vår tids allvarliga konflikter har Al Jazeera den bästa täckningen och de mest initierade kommentarerna. Därmed inte sagt att de andra stora skulle sakna många oerhört bra reportage. De flesta i väst hade inte hört talas om Al Jazeera när Irakkriget inleddes 2003. Själv har jag haft daglig tillgång till den engelskspråkiga upplagan i flera år och deras hemsida i ytterligare några år. Hur har det varit möjligt att så snabbt dominera nyhetsförmedlingen? Idag når den engelska versionen över 220 miljoner hushåll i över 100 länder och ses mest på YouTube. BBC är äldre och större men är de lika bra?

Är det tillgången på skarpa och duktiga reportrar? Knappast, CNN, BBC och de andra som spelar på världsarenan har också flera skarpa och duktiga reportrar? Det är en förutsättning för framgång, men inte det som gör att Al Jazeera får ett övertag.

Är det den stora mängden pengar som de har tillgång till? Knappast det heller, även om det också är en förutsättning för att kunna satsa stort på internationell nyhetsrapportering. CNN och BBC har också, så vitt jag vet, stora ekonomiska resurser.

Jag tror att det främst kan förklaras med två förhållanden. De har varit beredda att ha reportrar där andra inte vågar vara. När de andra reportrarna lämnade Bagdad 2003 på order av USA stannade Al Jazeera kvar och rapporterade inifrån. När Israel genomförde sin massaker i Gaza vintern 2008-9, och förbjöd journalister att vistas i Gaza, var Al Jazeera den enda nyhetskanalen som kunde sända inifrån Gaza. Nu senast i Egypten har Al Jazeera blivit den viktigaste källan till information.  Den var ett så stort hot att regimen stoppade sändningarna i Egypten.

Den andra faktorn är att Al Jazeera har som princip att lyssna på alla inblandade parter i en konflikt vare sig de är godkända av västs regeringar eller inte. CNN, BBC m.fl. har ett begränsat västperspektiv i sina reportage och kommentarer. Al Jazeera tenderar att ta sin utgångspunkt i tredjevärldens villkor. De är inte, och kan inte vara, objektiva men de är medvetet multisubjektiva. Deras ansträngningar att låta alla parter komma till tals ger en extra trovärdighet. När det gäller återgivande av enskilda fakta är de noggranna med att checka fakta, men det är de andra kanalerna normalt också.

Al Jazeera har givit en röst åt tredje världens folk, särskilt mellanösterns, som hörs i både Stockholm och Washington D.C.

Lars Drake

Annonser

Responses

  1. I slutet av 1980- talet började olja staterna kontrollera massmedia i den arabiska välden.
    De lyckades ta kontrollera över en hel del av massmida. Samt de har startat några nya tidningar och TV- kanaler.
    Det som skiljer al jazeera från de andra är att ledning och personaler har den känsla för folket ledande, bekymmer och förhoppningar.
    Därför har blivit Aljazeera den första kanal i tredje världen.

  2. Tack Amil, jag ser din kommentar som ett tillägg till mitt inlägg och jag tror att du som vanligt har helt rätt. Lars


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: