Skrivet av: Gröna draken | 2011/02/06

Fredlig Revolution i Egypten

Folk runt om i världen jublar. Världens ledare är överraskade och verkar vara rädda. I USA och EU vägs orden på guldvåg. De vill inte vara onödigt oförskämda mot sin gamla vän och samarbetspartner samtidigt som de inte vill förlora i anseende hos dem som kommer att ta över. Berlusconi, Blair, Cheney och några till har öppet berömt Mubarak men de flesta av topparna är mer diplomatiska.

Jag tror att de är rädda för fyra saker.

1.  Hur ska det gå för USA:s skyddsling Israel? Egyptens stöd till Israel har varit det främsta motivet till de mycket stora ekonomiska och militära stöd som regimen fått under decennier.

2.  Kommer oljetransporterna genom Suezkanalen att störas? Det skulle innebära ökade priser på olja.

3.  Kommer militanta islamister att få en betydande roll i Egypten?

4.  Folkets kraft! 

Angående punkt 3 har en del av USA:s stöd till Mubarak motiverats av att han bidragit i det så kallade kriget mot terrorismen. Vi vet att merparten av terrordåden i världen orsakas, direkt eller indirekt av USA. Av övriga sammanhänger de flesta med ockupation och separatiströrelser. Stöd till diktaturer kan bara leda till en ökad rekrytering av terrorister. Det finns inget som tyder på att det blir någon ökning av terrorism om de demokratiska krafterna segrar i Egypten.

Rädslan för folkets kraft är mer generell. Illusionen om att människor måste toppstyras av eliter krackelerar. I Egypten har folk visat att de kan organisera och ta ansvar. Mubarak har sagt att det skulle bli kaos om han avgår men det är ju precis tvärtom. Det folk som i decennier har hållits i passivitet av Mubaraks polissystem som regelmässigt använt tortyr har gjort sig fria.

De har organiserat ytterst fredliga demonstrationer. De har organiserat försörjning till en miljon människor av vatten, mat och akutsjukvård. De har organiserat skydd mot attacker från polisprovokatörer och andra ligister. Sammanhållningen är överväldigande efter snart två veckors demonstrationer.

Det egyptiska folket har uppträtt på ett beundransvärt sätt och är värt vårt stöd.

Jag säger det som världens ledare bör säga öppet:

Mubarak avgå nu! 

Lars Drake

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: