Skrivet av: Gröna draken | 2011/02/01

Men Statsministern då!

I den svenska debatten om folkresningen i Egypten har USA, EU och den svenska regeringen försökt att balansera för att hålla alla dörrar öppna. Israel och Saudiarabien har uttryck en tydlig rädsla för de demokratiska krafterna i Egypten. Den tydlighet som den svenska regeringen visat när det gäller en del andra diktaturer är som bortblåst.

Fredrik Reinfeldt svarade nog ärligt, men ack så dåligt, på en fråga från SVT.

”Vad säger du då till de kritiker som anser att regeringen är för svag och borde kräva presidentens avgång?
-Fast det är väl det egyptiska folket som förhoppningsvis ska få bestämma vem som ska leda dem? ……..”

Jag har inte sett att någon bett Reinfeldt tala om vem som ska väljas till president i Egypten. Men det egyptiska folket har ytterst tydligt talat om att de inte vill ha kvar den diktator de haft i trettio år. Det är självklart att en svensk statsminister, och utrikesminister för den delen, måste kunna instämma i detta krav. 

Mubaraks uppdragsgivare USA har anledning att gå balansgång, för dem blir det ju ett kontraktsbrott att lämna sin allierade. I skrivande stund hör jag på Al Jazeera att Obama har uppmanat Mubarak att inte ställa upp i nästa val (vilket inte tillfredsställer demonstranternas krav). Det är ett sätt att avluta stödet utan att formellt bryta ”kontraktet”.  Sverige bör kunna ställa upp på rätt sida, vårt samvete är inte lika belastat av tidigare samarbete med Mubarak. Ska vi gå balansgång i sympati med USA?

Det skulle kunna vara så att moderaterna känner sympati för den egyptiska regimen eftersom båda under senare år drivit en politik inspirerad av nyliberala tankar, med ökande inkomstskillnader som följd.  Jag tror däremot inte att Reinfeldt känner någon sympati för Mubarak som ledare för Egypten. Däremot kan viljan att inte störa sig med USA, i kombination med omtanken om Israel, vara avgörande.

Reinfeldt avslutade svaret med

”Och det vore djupt destabilisterande om vi fick ett Egypten med en ännu mer hårdför attityd mot Israel och mot området än vad som varit fallet nu.”

Han verkar vara fullständigt okunnig om situationen. Egypten har varit Israels främsta stöd i regionen. Mubarak har hjälpt till att verkställa Israels illegala blockad av Gaza och mycket annat. Reinfeldts svar visar att han sympatiserar med apartheidstaten, inte med de som förtrycks av den. Men det var ju ingen nyhet. Stabilitet i regionen innebär att Israel kan fortsätta att stjäla mark, vatten osv. och hålla palestinierna under sin stövel.

Det är intresant att moderater inte verkar förstå att det pågår en fredlig demokratisk revolution i en polisstat. Detta är en avgörande historisk händelse vi bevittnar. Alla som är för demokrati måste ställa sig på de protesterande egyptiernas sida.

Lars Drake

Senaste nytt, 20110202 19.40, är att polisprovokatörer och andra Mubarakanhängare  har angripit de fredliga demonstranterna i Kairo. Barak Obama har uttalat att förändringen måste komma nu, inte om några månader. Detta kan bara ses som ett avståndstagande från Mubarak. Sent men bra.  Det betyder att det är fritt för Sveriges statsminister att kräva Mubaraks avgång. Storebror har sagt sitt.

Annonser

Responses

  1. Du har tidigare rekommenderat Al Jazeeras nyhetsrapportering. En annan utomordentlig nyhetskälla är journalisten Robert Fisk som rapporterar för tidningen The Indipendent direkt från ”slagfältet” i Kairo:
    http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/

  2. Ursäkta min felstavning! Tidningen heter naturligtvis The Independent. Men läget just nu är så förvirrat och förtvivlat att man lätt blir yr i huvudet och skriver fel. Läs Robert Fisk var mitt enkla budskap!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: