Skrivet av: Gröna draken | 2011/01/21

Vad bör göras i FN?

Inga-Britt Ahlenius och Niklas Ekdal skriver idag på SvD-Brännpunkt att FN:s generalsekreterare, Ban Ki-moon, bör bytas ut. Dels har han inte skött sig som chefsadministratör dels har han inte axlat det globala ledarskap som ingår i uppdraget. Jag tror att de har rätt men vill lägga till några viktiga synpunkter.

Som nämns i artikeln valdes han ”därför att dominerande aktörer ville ha ett tandlöst FN”. Det är nämligen svårt att bli vald utan att ha godkänts av supermakten USA. Kofi Annan tog sig ton trots att ledarskiktet i USA nog trodde att han skulle bli en lydig springpojk för supermakten. Dag Hammarskjöld var ett direkt hot mot USA:s intressen. Sådana generalsekreterare vill inte USA se igen. Författarna nämner också bristen på resurser som till stor del beror på att USA inte vill ha ett starkt FN.

Artikeln nämner inte att det demokratiska underskottet i FN ligger bakom problemen med ledarskap. Generalsekreteraren är kraftigt vingklippt av att det viktiga säkerhetsrådet har fem medlemmar med vetorätt. Länderna i övrigt har formellt lika stort inflytande vare sig de representerar över en miljard som Indien eller några hundra tusen som de minsta länderna. Detta måste förändras om FN ska kunna bli en stark fredsbevarande organisation.

Ett av problemen med ett eventuellt byte av generalsekreterare är om USA skulle godkänna en alternativ kandidat som förväntas vara mer självständig än Ban Ki-moon.

Artikelförfattarna nämner att Ban Ki-moon ”talar tyst om mänskliga rättigheter i tongivande medlemsländer som Kina och Ryssland” men de nämner inte brott mot internationell rätt som begås av USA. De nämner ett antal utmaningar och problem som bara kan lösas gemensamt i världen. Ett exempel är terrorism, men de diskuterar inte USA:s roll i att skapa grogrund för terrorism.  

Lars Drake

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: