Skrivet av: Gröna draken | 2011/01/15

Är Desmond Tutu antisemit?

 

Ett av världens främsta samveten, f.d. ärkebiskopen i Sydafrika Desmond Tutu, har blivit beskylld för att vara antisemit. Få nu levande har gjort mer för tolerans och mänskliga rättigheter än Fredspristagaren Desmond Tutu. Några zionister i Sydafrika har skrivit en petition som kräver att Tutu ska avgå eller avsättas från sin post som beskyddare av Förintelsecentren i Kapstaden och Johannesburg. De avslutade sitt inlägg med att även slå mot Richard Goldstone, den internationellt kände advokaten som skrev en rapport om Israels krigsbrott i Gaza. Därefter har en ledande ”antisemitjägare” i USA, Alan Dershowitz (advokaten som försvarade O J Simpson), skrivit ett inlägg som stöder petitionen.

Det har inte stått något i svensk press om detta vad jag kunnat se. Kanske för att den här typen av påhopp från israelkramare är så vanlig att det knappast kan ses som en nyhet. Det enda som gör det intressant för en svensk publik är att de givit sig på Desmond Tutu.

Metoden som Dershowitz använt är den vanliga. Lösryckta citat och förvrängningar av andemeningen i vad en person sagt eller skrivit följt av oförskämda personangrepp. I petitionen finns långa citat som normalt funtade svårligen kan uppfatta som antisemitism men som uttryckligen tolkas som det. I Dershowitz fall blir det mest hans absurda tolkningar av vad Desmond Tutu skrivit. De två inläggen bör läsas de är mycket avslöjande för hur svaga argument de egentligen har.

Den här tekniken, med grava och ogrundade personangrepp, fungerar kanske bra för att hålla samman de egna leden och eventuellt för att tysta ner en del motståndare i USA. Den här gången har de sannolikt huggit i hårdare sten än vanligt. Det startades en mot-petition till stöd för Desmond Tutu som snabbt samlade mångdubbelt fler namn än ursprungspetitionen. Ordföranden i South Africa Zionist Federation, Avram Krengel och Sydafrikas chefsrabbin, Warren Goldstein, har nu tagit avstånd från petitionen som smutskastar Desmond Tutu.

Lars Drake

Annonser

Responses

 1. Det existerar ingen ”antisemitism” i sinnevärlden. Det är ett rent ideologiskt begrepp och följaktligen finns ingen möjlighet i en rättsstat att fällas för att vara ”antisemit”, då detta enbart hör hemma i tankevärlden. Det skulle givetvis kunna finnas något klandervärt med detta, men det övertrumfas ledigt av just den användning du pekar på i artikeln, Lars.

  Begreppet brukas alltså för att komma åt kritiker av den judiska statsbildningen ”Israel”, vilken är fast förankrad i apartheid-regler och diskriminering av icke-judiska medborgare. Något annat förstahandsbruk av begreppet finns egentligen inte. Det bör således rensas ut från seriösa debattörers vokabulär, när vi diskuterar reella samhällsfrågor.

  Om vi däremot diskuterar ideologi och kritiserar zionismen, som en rasistisk tankefigur och djupt fientlig till alla världens människor och folk (dvs även till judarna) kan vi givetvis ta fram och peka på hur bruket av ”antisemitism” förstör och förvirrar varje sakdiskussion.

  • Dennis, antisemitism uppfattar jag som hat eller stark aversion mot judar för att de judar inte för att de gjort något. En person kan göra saker som är brottsliga motiverat av antisemitism. Vissa typer av uttalanden kan klassas som hets mot folkgrupp och det är straffbart. Åsikten antisemitism är som du säger knappast straffbar men en högst otrevlig fördom som bör bekämpas med upplysning.

   Du har rätt i hur begreppet används. Israel och dess vänner kan inte vinna en saklig debatt därför försöker de rikta uppmärksamheten åt något som är irrelevant.

   • Din uppfattning om ”antisemitism” är inte grundad i verkligheten, Lars. Det du beskriver är judehat, vilket är ett enkelt och okomplicerat begrepp. Historiskt är det inget ovanligt att sådana stämningar av hets och hat mellan olika grupper underblåsts och utnyttjats av olika andra grupper i mänskliga samhällen. I detta ligger inget specifikt med judehatet.

    ”Antisemitism” är något annat. Begreppet uppfanns av en hatets kolportör under sent 1800-tal och har alltid använts just som den ideologiska produkt det är för att skapa hatstämningar. Det används sedan många år inte av några andra än sionistiska ideologer för att beskriva politiska motståndare som judehatare. I de flesta fall skulle den, öppna och klara, karaktäristiken direkt visa att påståendet inte är seriöst.

    För att maskera den råa folkmördarpropagandan har sionisterna lyckats etablera studier kring den s k ”antisemitismen” som en speciell forskningsgren inom den akademiska samhällsvetenskapen. Detta ideologiska reptrick borde vi givetvis ägna tid och kraft åt att avslöja. Men det blir ju svårt om man uttrycker sig som att ”antisemitism är … en högst otrevlig fördom”. Då förefaller det ju som att du tror att det finns någon ”antisemitism” utanför den sionistiska propagandan. Och det har i varje fall inte jag sett någon!

    Däremot har jag i dagens värld noterat ett visst judehat, alltför begripligt med tanke på den judiska statsbildningens ständiga övergrepp, i dagens värld. Men det ser jag som ett problem för just staten Israel och dess staliga apparater (militär och civil administration) i första hand. I andra hand för FN och de stater som accepterat existensen av en lika vedervärdig apartheidregim som Sydafrika var tidigare. Möjligen i tredje hand för oss med politiskt engagemang.

    Långt högre upp på dagordningen kommer kampen för de oförytterliga rättigheter de boende inom det tidigare förvaltningsmandatet Palestina, och givetvis deras efterkommande, har till säkerhet och liv enligt FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna och flera andra, för området specifika, FN-resolutioner!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: