Skrivet av: Gröna draken | 2010/12/29

Två år efter Gazamassakern

(Apelltal på Stora torget i Uppsala 2010-12-28)

Igår var det två år sedan Israel inledde sin stora massaker i Gaza. Två sjukhus och en flyktingförläggning bombades med vit fosfor som är nästan omöjligt att släcka. Tusentals hus totalförstördes. Obeväpnade människor som bar vit flagg mördades. 


Israel utsatte Gazas befolkning för bombangrepp i en vecka och gick sedan in med soldater och tanks. De hade även med sig bulldozers som avslutade den förstörelse som bomberna inte lyckats fullborda. Fabriker och andra produktionsanläggningar, reningsverk och dricksvattenanläggningar förstördes.

Därefter hindrade Israel införsel av cement och annat som är nödvändigt för att bygga upp fabrikerna och bostadshusen. Det medförde naturligtvis mycket allvarliga försörjningsproblem, en oerhört hög arbetslöshet och ett beroende av internationellt stöd. Många har inte ens kunnat få rent dricksvatten.

Detta är kollektiv bestraffning. Detta är terrorhandlingar och brott mot krigets lagar och mot internationell humanitär lag.

De israeliska soldaterna var så skjutglada att 4 av 9 dödade israeliska soldater dog av kulor från andra israeliska soldater. Israelerna dödade över 1400 personer, vilket kan jämföras med att palestinierna dödade 4 israeler i Israel och 5 i Gaza under samma period. Detta visar vilken enorm skillnad i eldkraft som de två parterna hade. Jetflygplan, missiler och tanks mot hemmagjorda raketer och gevär – vit fosfor mot vita flaggor.

Den blockad som Israel med hjälp av Egypten haft mot Gaza under en lång tid är i sig ett brott mot internationell lag. Ett av de få exemplen på framgångsrika aktioner för att bryta blockaden är Ship to Gaza.

Internationella medier uppmärksammade aktionen med fartyg fyllda med förnödenheter som seglade mot Gaza. Uppmärksamheten ökade dramatiskt när Israel använde sin normala taktik, dödligt våld, mot en humanitär hjälpsändning. Människor runt om i världen, FN och många regeringar protesterade. Trycket blev så stort att Israel och Egypten tvingades att delvis häva blockaden.

Någon gång under de kommande 6 månaderna kommer en ny frihetsflotta att segla mot Gaza. Den kommer att samla mycket fler fartyg än den som gick 2010. Det kan vara det som avgör om blockaden slutligen kan hävas. Jag uppmanar dig att lämna ett bidrag till Ship to Gaza för rättvisa åt Gazas befolkning.

Bryt blockaden av Gaza!

Stöd Ship to Gaza!

Lars Drake

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: