Skrivet av: Gröna draken | 2010/12/03

Information mot krig

Jag vill försöka sätta in diskussionen om Wikileaks i ett större sammanhang.

Krigsbrott

USA fick mycket allvarliga problem med opinionen i världen  i samband med Vietnamkriget. Problemet bestod i information som kom ut pga at journalister kunde röra sig tämligen fritt i det krigsdrabbade landet. Filmer, bilder och reportage kom rakt in i våra vardagsrum.

USA kunde inte acceptera fri journalistik eftersom det skulle försvåra möjligheterna att kriga. Under kriget mot Irak 2003 tilläts endast inbäddade journalister och de som inte var inbäddade fick hålla tillgodo med videofilmer föreställande precisionsbombning med missiler som såg ut som ett dataspel. Inga lidande människor – inga sårade soldater. När kriget började fanns det bara en oberoende nyhetskanal som sände live från Bagdad. Dess station utsattes för en missilattack av USA, trots att de i förväg angivit sin position på GPS, – eller var det just på grund av detta. Senare höll de en reporter från Al Jazeera fängslad utan rättegång under en lång tid.

Israel förbjöd på motsvarande sätt journalister från att befinna sig i Gaza inför sin planerade massaker vintern 2008-9. Journalisterna fick stå utanför Gaza och filma och titta i kikare på ”fyrverkeriet”. Den information om vad som skedde inne i Gaza förmedlades av israeliska militära presstalesmän. Det mänskliga lidande som lyftes fram gällde ett antal personer som skadats av hemmagjorda raketer inne i Israel. De drabbade var personer som bor på den mark där en del Gazabor tidigare bott, men det nämndes ytterst sällan.

Den enda nyhetsbyrån som sände inifrån Gaza var även då Al Jazeera, som hade en reporter på plats. En person kunde naturligtvis bara ge glimtar av vad som faktiskt skedde. Den bild de kunde ge stämmer mycket bättre än den israeliska versionen med det verkliga skeendet som har kartlagts i efterhand, t.ex. genom FN-rapporten som Richard Goldstone var huvudansvarig för. Vi fick också ta del av meddelanden från två norska läkare som kunde beskriva en del av det helvete som drabbade Gazaborna. Dessa läkare smutskastades naturligtvis av diverse israelkramare runt om i världen.

De krigande gör allt de kan för att hindra att viktig information kommer ut. De vill inte att deras brott ska dokumenteras. Detta måste motverkas. Därför behöver vi Al Jazeera, Wikileaks och nätverk som kan sprida och diskutera informationen. 

Wikileaks behövs inte i första hand för att avslöja att USA har en arrogant inställning till resten av världen. Wikileaks viktigaste roll är att visa vad som sker i krig och vilka brott som begås. Ju mer allmänheten vet desto svårare blir det att föra krig – och det är bra. Det är viktigare än att viss diplomati kan försvåras.

Daniel Ellsbergs avslöjande av Pentagonrapporter påverkade historiens gång genom att Vietnamkriget avslutades  tidigare än annars skulle ha skett. Låt oss hoppas att bättre information till allmänheten kommer att leda till att kriget i Afghanistan avslutas inom kort och att trycket mot Israel kommer att öka så att palestinierna får sina rättigheter tillgodosedda.

Lars Drake

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: