Skrivet av: Gröna draken | 2010/11/30

Svenska Dagbladet och WikiLeaks

Ett välartikulerat ifrågasättande av WikiLeaks avslöjanden finns på USA-positiva Svenska Dagbladets ledarsida. Rapporteringen på nyhetsplats är dock som vanligt av relativt hög klass.

Ledaren den 30 november 2010 pekar på att förtroendet för USA:s diplomati kommer att minska och att det därmed blir färre som är villiga att ge information till USA vilket leder till sämre beslutsunderlag – för USA. Det kan ju kanske leda till att färre personer stryker med i USA:s utomrättsliga avrättningar som utförs av obemannade flygplan. Det är således inte enbart av ondo. Det som SvD framförallt missar är att den information som kommit fram medför att många andra länder fått bättre beslutsunderlag. Inför Irakkriget skapade USA och dess allierade ”information” som skulle bevisa att Irak hade massförstörelsevapen, men det var ju inte en del av beslutsunderlaget utan en del av propagandakriget.

Ledaren nämner att det  finns en oro för Hamas, Hizbollah och Muslimska brödraskapet bland regeringar i Mellanöstern utan att nämna att dessa organisationer har bildats som en följd av Israels agerande under lång tid. Utan ockupation, övergrepp och anfall på grannländer hade dessa organisationer inte funnits. Detta har sin motsvarighet i Al-Qaida och Talibaner som har USA att tacka för avgörande stöd i någon fas av sin utveckling.

”Hotbilden från ett framtida kärnvapenbestyckat Iran är nu tydligare än någonsin” står det vidare. SvD borde nog ha skrivit ”det i USA, Israel och några arabiska länder upplevda hotet ….”. Såväl USA, Israel och Saudiarabien lägger ner mer pengar på sina krigsmaskiner än Iran. Iran vet att det skulle vara fullständigt chanslöst om det startade ett krig – vilket Iran heller inte gjort på i runda svängar 200 år. Det är Israel som expanderat på grannländernas bekostnad de senaste drygt 60 åren. USA och Israel är större hot eftersom de sannolikt tror att de kan vinna på att angripa Iran, om än med höga kostnader på kort sikt och skapandet av nya fiender på lång sikt. Det verkliga hotet mot korrupta arabiska regimer, Israel och USA är befolkningen i arabiska länder som kan byta ut sina USA-stödda regimer. Tänk att detta ska vara så svårt att se.

Lars Drake

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: