Skrivet av: Gröna draken | 2010/11/29

WikiLeaks senaste

Så har då WikiLeaks’ av många efterlängtade avslöjanden kommit i tryck.

Diktatorn Abdullah av Saudiarabien har uttalat samma önskan som ledaren för apartheidstaten  Israel – att USA bör anfalla Iran. Det är tydligen inte religion som det avgörande. Storpolitiska avgöranden bland USA:s allierade får krigshetsande regimer av olika snitt att enas.

USA har, som vid de två tidigare stora avslöjandena från WikiLeaks, hävdat att många enskilda personer kommer att utsättas för fara. USA har dock inte kunnat påvisa ett sådant resultat i praktiken. Risker borde kanske makthavarna i USA ha tänkt på innan de gav order om diverse brott runt om i världen. Brotten har redan begåtts nu avslöjads de bara.

USA hävdar också att avslöjandena är olagliga – är det månne lagligt och just att spionera på FN-personal. Man kan ifrågasätta om USA:s lagar har någon giltighet i andra länder såvida inte specifika avtal om det ingåtts. USA har däremot ställt sig utanför den internationella brottmålsdomstolen, dvs. viss internationell lag ska inte kunna drabba medborgare i USA. Så nog är det obalans i retoriken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: