Skrivet av: Gröna draken | 2010/11/28

Terrorism – en svår fråga?

Det talas mycket om terrorism i vår tid. Aktiviteter som kan klassas som terrorism har ökat i takt med USA:s, Israels med flera länders angreppskrig och ockupationer av länder i södra och västra Asien (Page och Feldman 2010, angående självmordsbombningar se annat inlägg från 20101126 på denna blog). Terrorismen består av dels angriparnas handlingar och dels motreaktioner. I många sammanhang används termen för att peka ut och misskreditera motståndare till en stat. Begreppet förlorar då sin betydelse som definition av en metod.

Det finns flera möjliga definitioner av terrorism. Der handlar om våldsanvändning som syftar till att skrämma människor till passivitet eller underkastelse. Militärt våld mot andra militära enheter bör inte ingå. Enda sättet att utesluta statsterrorism är dock att specifikt deklarera att denna form av terrorism inte ska anses ingå. Det blir då minst sagt lite konstlat – ”terrorism är terrorism utom variant x av terrorism”.

Den norske säkerhetsexperten Tore Björge presenterar en bra och tydlig definition i sin bok, från 2005:

”De flesta instämmer i att terrorism är en grupp metoder eller strategier för kamp snarare än en identifierbar ideologi eller rörelse, och att terrorism inbegriper avsiktlig användning av våld mot (åtminstone i första hand) icke-stridande för att skapa rädsla hos andra än de som våldet riktats mot.” (min översättning)

Diskussioner om hur terrorism bör definieras har förts på hög politisk nivå i USA. Det har då konstaterats att hur de än formulerat sig ryms aktiviteter som USA gjort sig skyldig till inom definitionen. (Chomsky 2001, Democracy now 2006)

FN har tagit avstånd från terrorism och uppmanat alla länder att motverka terror. En central formulering i en FN-resolution från 2006, ”Global Counter-Terrorism Strategy” (UN 2006), är mycket tydlig i sitt fördömande av

”terrorism i alla dess former och uttryck, vem som än utfört den, var det än skett och oberoende av syfte” (min översättning)

Det kan tyckas självklart att statsterrorism ingår i denna definition men det är inte klarlagt eftersom FN ännu inte lyckats fastställa en definition av vad terrorism är, bara att den ska bekämpas. Det kan ju låta lite konstigt att man ska bekämpa något man inte definierat, men blockeringarna i FN har visat sig mycket svåra att lösa upp.

Resolutionen fastslår också att terrorism inte kan och inte bör sammankopplas med någon religion, nationalitet, civilisation eller etnisk grupp. Detta har även klarlagts av Björge som sammanställt mycket av forskningen om terrorism. Det har ånyo bekräftats av en omfattande studie av 2000 fall av självmordsbombningar mellan 1980 och 2009 som genomförts av Pape och Feldman 2010.

George W Bush deklarerade ett ”krig mot terrorn” men han verkade ha menat ett krig mot USA:s motståndare. Resultatet av detta ”krig” har redan blivit ungefär en miljon döda (främst i Irak) inklusive en ökning av terrorism i världen. Om syftet hade varit att minska riskerna för terrorism har det fullständigt misslyckats. Om det däremot syftar till att skrämma resten av världen till underkastelse under USA har det haft en viss kortsiktig framgång. Långsiktigt skapar USA som vanligt nya fiender.

Lars Drake

Björge, T. (2005) Conclusions. In Root Causes of Terrorism. Myths, reality and ways forward. Ed. Björge, T. Routledge.
Chomsky, N. (2001) 9-11. Seven Stories Press. (Swedish version 11/9 Ordfront. 2002)
Democracy Now (2006) NATIONAL EXCLUSIVE: Hezbollah Leader Hassan Nasrallah Talks With Former US Diplomats on Israel, Prisoners and Hezbollah’s Founding interview by Amy Goodman July 28. http://www.democracynow.org/shows/2006/7/28
UN (2006) United Nations Global Counter-Terrorism Strategy. Resolution of the General Assembly

Annonser

Responses

  1. Hej Lars!
    Under andra världskriget kallades terroristerna för motståndsmän. Detta beror ju på vilken sida som man står på förstås.

    • Hej Ingrid!
      Du har helt rätt. Terrorister tenderar att vara de stridande som inte har jetplan eller de som är ”våra” motståndare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: