Skrivet av: Gröna draken | 2010/11/23

Hotet från Iran?

I spelet om Natos nya koncept eller strategi kan det vara intressant att notera att Turkiet lagt ner stor möda på att se till att Iran inte direkt utpekas som målet för den missilsköld som byggs upp. Det kan förklaras av inrikespolitiska skäl. Det ser illa ut om regeringen i ett land med muslimsk majoritet ingår i en militärallians som tydligt riktas mot ett muslimskt grannland. Hur väl Turkiet än lyckats mota bort olämpliga formuleringar är det helt uppenbart att missilskölden är riktad mot Iran.

Iran har inte angripit något annat land i modern tid. Landet har heller inte hotat att angripa något annat land. Iran har endast agerat i direkt försvar efter att ha angripits av Irak som då fick aktivt stöd av USA. USA och Israel har däremot flera gånger hotat Iran med militärt angrepp. Sannolikheten för ett oprovocerat angrepp från Iran är oerhört liten. Landet vet att det skulle förlora. Därmed blir den rimliga tolkningen att missilskölden syftar till att stå emot ett eventuellt Iranskt svar på ett kommane angrepp från USA eller Israel. Detta angrepp kanske dröjer just för att missilskölden inte är fullt utbyggd.

För övrigt är Irans militärutgifter väsentligt mindre än t.ex. Saudiarabiens eller Israels och oerhört mycket minre än USA:s. I svensk press har bilden av Iran som ett hot mot freden målats upp. När ska media fylla sin funktion att kritiskt granska vad ”makten” säger?

Lars Drake

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: